GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük számotokra azokat a jellemző kérdéseket, amik általában felmerülnek a szerződéskötést megelőző egyeztetések során.

 

 • Hogyan tudom lefoglalni az esküvő időpontját?

Esküvői időpontot a választott csomag árának 20% foglalóként történő átadásával és a részletek szerződésbe rögzítésével tartunk fent.

A foglaló vissza nem térítendő akkor sem, ha az esküvő dátuma megváltozik, vagy az esküvő elmarad bármilyen okból kifolyólag.

Miért van erre szükség? Azért, mert a választott, lefoglalt dátumotokra utánatok érkező párokat már nem fogadjuk. Ha kiesne a napotok, akkorra mi már sok megbízást utasítottunk vissza feleslegesen.

Vállaljuk, hogy amennyiben a fotózás időpontja általunk kerülne visszamondásra, úgy a pár által addig kifizetett foglaló kétszeresét visszatérítjük (kivéve vis major esete), illetve más fotós kolléga ajánlásával látjuk el a párt.

 

 • Mennyire előre kell lefoglalni az esküvő időpontját?

Lehetőleg minél hamarabb. Sokszor 1-1,5 évvel hamarabb foglalásra kerülnek a frekventáltabb időpontok.

 

 • Írtok szerződést? Számlaképesek vagytok?

Természetesen mindkettő! Minden részletre kiterjedő több oldalas szerződésünk van, ami egyik oldalról véd Titeket, illetve biztosítja számunkra, hogy a vállalásunk teljesítéséhez szükséges körülmények rendelkezésre álljanak.

 

 • Bővebb referenciát tudtok mutatni azon túl, ami a honlapon van?

Igen. Kérésetekre adunk hozzáférést a bővebb referenciaanyagunkhoz, zárt linkekhez.

Ezen felül személyes találkozó alkalmával teljes esküvői anyagokkal is állunk a rendelkezésetekre. A honlap nem ad arra lehetőséget arra, hogy ekkora terjedelmű anyagot mutassunk meg rajta.

 

 • Mennyi ideig tároljátok a fotóinkat?

A képek archiválását 1 évig garantáljuk. Ha elveszlik, megsérül az anyagotok díjmentesen pótolni tudjuk számotokra. Ennek megelőzéseként javasoljuk, hogy több adathordozóra készítsetek róla másolatot.

1 éven túli őrzés is kérhető előzetes megbeszélés és 2000 Ft/év ellenében.

 

 •  Mennyi idő alatt kapjuk meg az elkészült képanyagot?

A teljes képanyag átadásának határideje 4 – 6 hét.

Esküvőt követő 24-36 órán belül küldünk pár darab elkészített fotót, amihez ha szeretnétek, fogadhatjátok a gratulációkat.

 

 • Milyen módon kerülnek rögzítésre a nyers képek és elkérhetjük-e azokat, kiválogathatjuk-e?

Minden fotó a legnagyobb RAW formátumban kerül rögzítésre, ami egy nyers és félkész termék, amit KÖTELEZŐ utómunkálni, retusálni!

A rögzített anyagból értelemszerűen nem hagyjuk meg, amin félig becsukódik a szem, előnytelen, groteszk az arckifejezés, elfordulnak, belelépnek a képbe, megnyalja valaki a száját, popsija vagy hónalja hangsúlyos a táncnál, stb. Illetve a szertartás fontos pillanatainál biztonsági okokból sokkal többet készítünk, hogy a legjobbakat tudjuk kiválasztani.

A fotók Szerzői joga hozzánk fűződik, ami az adott kép elkattintásától él.

Benne van a mi eszközünk, technikai beállításunk, a látásmódunk, hogyan használtuk vagy egészítettük ki az adott fényeket. Mit akartunk megmutatni az adott pillanatban, hogyan helyeztük el az adott kompozíciót a fotón, hogyan vágtuk meg az utómunka során. Utómunkánál milyen retusálási módokat használtunk azért, hogy a lehető legszebben adjuk vissza azt, amit láttunk.

Ezek kellenek ahhoz, hogy kezedben tarthass egy rögzített pillanatot.

Tehát a nyersanyag általunk kerül válogatásra és nem adjuk ki. Viszont az átadott képek mennyiségénél mindig megvan a vállalásunk, és ha azon túli darabszámmal lesz „kerek egy történet”, akkor azt meg fogjátok kapni, hisz a Ti pillanataitok és Nektek készítettük el.

 

 • Milyen formátumban, hogyan kapjuk meg a képeket?

Digitálisan JPEG formátumban, 10×15 cm-es (vagy az általatok kért) méretre elkészítve pendriven  adjuk át két mappába rendezve (vízjel nélkül és vízjellel ellátva).

 

 • Mennyi képet kapunk digitálisan?

Az átadott képek száma függ a választott csomag tartalmától.

 

 •  Rendelhetünk papírképet, fotókönyvet is? Mennyibe kerülnek?

Igen, van lehetőség papírképre és fotókönyvre is.

A papírképek méreteiről és aktuális árairól üzenetben érdeklődhetsz.

Fotókönyvre sem lehet pontos árat mondani, mert nagyon sok variációja van. Függ a papír minőségétől, mérettől, oldalszámtól, borítótól, felirat fajtájától, kötéstől, gyártótól, stb.

Ezek meghatározás pontosabb egyeztetést igényel.

 

 • Milyen technikai háttér áll a rendelkezésetekre az esküvői anyag rögzítése során:

Technikai felszereltségünk: 1 db felső kategóriás gépváza, ami egyszerre két kártyára rögzít. 1 db középkategóriás gépváz és egy tartalék váz. 5 db különböző látószögű és fényerősségű objektív, nagyteljesítményű vakuk, speciális kiegészítő lámpák, fényterelők, kiegészítők, tartalék alkatrészek, amik biztosítják számunkra, hogy akár 16-20 órán keresztül is rendelkezésre tudjunk állni úgy, hogy a technikai problémák lehetőségét amennyire csak lehet, kizárjuk.

A nyers képeket 2-3 különböző helyen tárolva, gondosan őrizzük.

 

 • Olcsóbb-e az esküvői fotózás „szezonon” kívül illetve hétköznapokon?

Nem olcsóbb. Ugyanúgy szívvel-lélekkel, ugyanannyi munkával készülnek el ezek az anyagok, mint „szezonbeli” társaik. A költségeink sem kevesebbek és ugyanazzal a minőségű technikával rögzítünk.

Kora tavasztól télen is rögzítünk esküvőket.

 

 • Mindketten tudtok fényképezni vagy egyikőtök a fotós, a másik a másodfotós?

Úgy fogalmaznék, hogy mindketten teljes értékű fotósok vagyunk. OKJ-s fotográfus végzettséggel, ezen túl akkreditált felnőttképzés keretében fotósként, workshoppokkal és több év tapasztalattal a hátunk mögött. Utómunkánál is mindketten egyenértékűen dolgozunk. 

 

 • Milyen ruházatban érkeztek a fotózásokra?

Kreatív fotózásra sportosan elegánsan, mert hasalunk, hempergünk, kúszunk, mászunk. A vendégsereg érkezésekor már alkalomhoz illően átöltözünk elegáns ruházatba. Egy lakodalomra 2-3 váltás ruhával készülünk. Jegyes fotózásra sportosan elegánsan, kényelmesen.

 

 • Számoltok-e útiköltséget, szállást?

Útiköltség térítés Sajószentpéter 20 km-es körzetén túl 70 Ft/km csak az oda útra számolva.

A szállás az adott igényeitek függvénye.

 

 • Milyen plusz költség merülhet fel még?

Fizetős helyszín (ek) választásakor ennek a költsége a párt terheli esküvői és jegyesfotózáskor (pl: kastély, színház, várbelépők, stb.).

 

 • Milyen kellékeket kapunk fotózáskor?

Esküvői fotózáskor napernyővel, legyezővel, menyasszonyi fehér esernyővel, gyűrűpárnával, antik jellegű képkerettel, tükörrel és sok-sok más kellékkel állunk rendelkezésetekre. Mi ezzel járulunk hozzá az esküvői költségvetésetek csökkentéséhez;).

 

Nem kaptál választ a felmerülő kérdésetekre?

E-mailben nyugodtan kérdezzetek!

Telefonon nem mindig vagyunk elérhetőek, hisz fotózás során lenémítva pihennek a telefonok, olyankor a párokra és az eseményekre figyelünk.